Het kan ontzettend moeilijk zijn om te zien dat iemand die je liefhebt worstelt met een verslaving. En er niets aan kan of wil doen. Je voelt je machteloos en weet vaak niet wat de juiste stap is om hulp te bieden. Zelf bellen met een instantie waarbij vervolgens je naaste niet komt opdagen of er met de pet naar gooit zet ook geen zode aan de dijk. Een interventie kan dan een goede manier zijn om je partner, ouder, kind of vriend te helpen inzien dat er een probleem is. Maar laten we eerlijk zijn: een interventie organiseren is geen simpele taak.
Zoals we hier bij Intervention Europe altijd zeggen: “Verslaving is een ziekte waar niet alleen de verslaafde mee rondloopt, maar ook het hele systeem eromheen.” Het is daarom zo belangrijk om een professionele interventionist in te schakelen die er niet alleen voor zorgt dat alles in de juiste banen wordt geleid, maar ook ongezonde patronen binnen het familiesysteem doorbreekt.
In dit artikel leggen we de verschillende stappen uit die ervoor nodig zijn om een interventie te organiseren. Binnen dit plan gaat het vooral om het bewustzijn van wat er allemaal bij een interventie komt kijken. Hierbij leggen we ook uit waarom het inschakelen van een professional essentieel is en hoe een interventionist kan helpen om het proces in goede banen te leiden.
1. Onthoud: een interventie is altijd geslaagd
Misschien vraag je je af: Wat als de persoon ‘nee’ zegt tegen hulp? Heeft het dan allemaal zin gehad? Het antwoord is simpel: ja, absoluut.
Zelfs als de verslaafde niet meteen instemt met een behandelplan, is de interventie alsnog een belangrijke mijlpaal. Waarom?
Het trekt een duidelijke grens. Familie en vrienden geven aan: “We accepteren het oude gedrag niet langer.”
Ondersteuning van destructief gedrag stopt. Onbewuste patronen, zoals helpen uit schuldgevoel of situaties gladstrijken, worden doorbroken.
Er ontstaat ruimte voor verandering. Voor iedereen. De familiedynamiek verandert, en dat kan op termijn ook de verslaafde helpen om zelf een nieuw begin te maken.
2. Besef dat een interventie tijd en energie kost
Elke interventie die georganiseerd moet worden, vraagt tijd, voorbereiding en inzet van iedereen die betrokken is. Dit is niet iets wat je even in een middag regelt. Er gaat namelijk veel plantijd aan vooraf om ervoor te zorgen dat de interventie zo goed mogelijk verloopt.
Belangrijke stappen die een interventionist met je doorloopt:
Gezamenlijke planning: Samen bepaal je wie er betrokken worden bij de interventie, op welk moment het gaat plaatsvinden en hoe het gesprek eruit zal zien.
Voorbereiding van iedereen: Elke deelnemer wordt door de interventionist voorbereid op hun rol, wat ze kunnen zeggen en hoe ze moeten reageren.
Ondersteuning na de interventie: Ook na het gesprek blijf je niet met lege handen achter. Een interventionist zorgt voor een duidelijk vervolgtraject, zoals bijvoorbeeld de start van een behandelplan.
3. Begrijp de rol van het familiesysteem
Verslaving is een ziekte die het hele familiesysteem beïnvloedt. Vaak zijn niet alleen de verslaafde, maar ook de mensen om hen heen diep betrokken bij het probleem, soms zonder het door te hebben. Een interventionist helpt om deze dynamiek te herkennen en aan te pakken, zodat iedereen op een gezondere manier met elkaar kan omgaan.
Hoe een team van interventionisten het familiesysteem ondersteunt:
Ze kijken naar patronen en gedrag binnen het gezin die de verslaving misschien onbewust in stand houden.
Ze bieden tools aan om gezonder met de situatie om te gaan, zowel voor de verslaafde als voor de naasten.
Ze zorgen ervoor dat iedereen zich gehoord en gesteund voelt in het proces.
Een interventionist weet dat je als familie of vriendengroep ook hulp nodig hebt. Het gaat niet alleen om het stoppen van de verslaving, maar om het herstellen van de relaties die door de verslaving zijn beschadigd.
4. Wees voorbereid op weerstand
Een interventie kan veel emoties oproepen. Misschien reageert je dierbare niet zoals je had gehoopt, of lijkt het alsof het gesprek helemaal niets heeft opgeleverd. Dit betekent niet dat de interventie niet heeft gewerkt. Onthoud: herstel kost tijd. Soms heeft iemand meer tijd nodig om te beseffen dat ze hulp nodig hebben.
Wat jij kunt doen
Blijf rustig en standvastig. Besef dat weerstand normaal is. De eerste reactie kan vaak defensief of afwijzend zijn. Dit is een natuurlijk verdedigingsmechanisme. Laat daarom emoties niet de overhand nemen. De interventionist is hierop getraind en zal jou hier niet alleen op voorbereiden, maar zal ook manieren weten om door de weerstand heen te prikken. Of je te laten zien hoe los te laten indien dit nodig is.
Focus op het doel. Wat belangrijk is, is dat de huidige situatie niet langer door kan gaan. Er moet een eerste stap gezet worden om daar verandering in te brengen. Mocht de verslaafde in kwestie niet willen meewerken aan het behandelplan, zal er in ieder geval een kantelpunt zijn voor de familie en vrienden eromheen.
Wees bereid om los te laten. Hoe moeilijk het ook kan zijn, soms is het nodig om je naaste de ruimte te geven. Op deze manier kan hij of zij zelf tot het inzicht komen dat hulp accepteren de enige manier is op een beter leven.
Een interventie is meer dan alleen het overtuigen van de verslaafde om hulp te accepteren. Het is een breekpunt voor het hele systeem. Door weerstand niet als een obstakel te zien, maar als onderdeel van het proces, zet je een belangrijke stap richting verandering – voor iedereen.
5. Schakel professionele hulp in
Een interventie is meer dan een goed gesprek met je dierbare. Het is een zorgvuldig gepland proces dat kennis en ervaring vereist. Een interventionist is iemand die gespecialiseerd is in het activeren en begeleiden van interventies. Zij zorgen ervoor dat het hele proces gestructureerd verloopt en dat iedereen betrokken blijft.
De voordelen van een interventionist:
Ervaring en expertise: Een interventionist weet precies waar een verslaafde op zo’n moment doorheen gaat en hoe diegene kan reageren. Daarom weten ze precies hoe ze met weerstand en ontkenning – iets wat bij verslaving vaak voorkomt – om moeten gaan.
Objectiviteit: Als naaste is het moeilijk om je emoties buiten het gesprek te houden. Een professional kan objectief blijven en de focus houden op het doel: de verslaafde naar hulp leiden.
Ondersteuning van het familiesysteem: Een interventionist duikt ook in de dynamiek van het gezin of de omgeving van de verslaafde. Verslaving heeft namelijk niet alleen invloed op de persoon zelf, maar op iedereen die dichtbij hen staat.
Hier bij Intervention Europe zijn onze interventionisten niet alleen opgeleid tot het leiden van een interventie, maar hebben zij ook veel ervaring rondom verslaving. We begrijpen hoe complex een verslaving kan zijn. Daarom werken we niet alleen met de verslaafde, maar betrekken het hele systeem, zodat iedereen sterker uit het proces komt.
Veelgestelde vragen (FAQs)
1. Hoe weet ik of een interventie nodig is?
Als je merkt dat de verslaving het dagelijks leven van je dierbare ontwricht en hun gezondheid, werk of relaties beïnvloedt, en ze zelf niet bereid zijn om hulp te gaan zoeken of het probleem te minimaliseren, is een interventie vaak de beste manier om actie te ondernemen.
Weet je niet zeker of iemand leidt aan een verslaving? Lees dan onze blog: Hoe herken je verslaving in een naaste?
2. Waarom is een interventionist beter dan het zelf doen?
Een interventionist is hiervoor opgeleid, en heeft daarbij de ervaring en objectiviteit die je als naaste vaak mist. Zij kunnen het proces op een gestructureerde manier begeleiden en daaraan ook meteen een behandelplan koppelen. Op deze manier kunnen de vervolgstappen qua hulp voor de verslaafde meteen in werking worden gezet.
Wil je weten hoe ons interventie-traject met een interventionist eruitziet? Lees dan onze blog: Wat doet een interventionist?
3. Waarom zou je kiezen voor de hulp van Intervention Europe?
Bij Intervention Europe wordt niet alleen de verslaafde geholpen, maar het hele systeem rondom de verslaafde. Dit vergroot de kans op herstel en zorgt ervoor dat iedereen sterker uit het proces komt. Daarnaast helpen zij verslaafden vanuit hun eigen ontwikkelde formule met een no bullshit-mentaliteit.
Lees er alles over in onze blog: Wat Peggy-Sue onderscheidt
4. Wat als mijn dierbare weigert direct hulp te aanvaarden?
Een onderdeel van de interventie is de confrontatie (de dag van de interventie). Een ander onderdeel van de interventie is of de persoon in kwestie de hulp aanvaard op dat moment of niet. Zo niet, gaat het consequentie inzetten deel van de interventie in gang gezet worden. Het inschakelen van een interventionist zorgt ervoor dat je juist in deze situatie ondersteund blijft. Ze helpen je om door weerstand heen te breken en bieden duidelijke vervolgstappen, zodat je weet wat te doen als de eerste reactie niet positief lijkt te zijn.
Neem contact met ons op om te kijken of wij diegene zijn die jullie kan helpen
Hier bij Intervention Europe zijn wij experts op het gebied van verslaving, zowel door persoonlijke ervaringen als geleerde kennis. Wij weten wat iemand met een verslaving doormaakt en hebben onze eigen unieke formule ontwikkeld om de verslaafde in kwestie, maar ook de familie daar omheen te helpen bij het opbouwen van een nieuw en gelukkiger leven.
Je kunt een intake bij ons plannen via de intake-knop op de website: www.peggy-sue.com Dit komt direct bij een van ons binnen en vervolgens zullen wij contact met je opnemen om een intakegesprek met je te plannen.
Je kunt ook zelf mailen naar: info@peggy-sue.com
Of bellen naar onze telefoon: 085 - 1300 700
Of bel/app naar: +31 6 51 61 77 94
Of bel/app naar: +31 6 21 98 74 21
Wil je weten wat het intakeproces inhoudt? Lees er alles over in onze blog: De weg naar herstel met Peggy-Sue
Wil je nog iets meer weten over het proces van een interventie zoals dat bij ons eruit ziet? Dat kan je terugvinden in onze blog: Wat doet een interventionist?
Conclusie: Laat een professional je helpen
Een interventie organiseren is een intensief, maar cruciaal proces om iemand met een verslaving, die zelf geen hulp wil zoeken of aanvaarden, te helpen en de destructieve patronen binnen het familiesysteem te doorbreken. Het vergt tijd, voorbereiding en de juiste begeleiding om niet alleen de verslaafde, maar ook de naasten te ondersteunen. Een professionele interventionist speelt hierin een onmisbare rol door expertise, structuur en objectiviteit te bieden. Hoewel het proces emotioneel zwaar kan zijn, brengt het duidelijke grenzen en biedt het de mogelijkheid tot herstel voor iedereen in het systeem. Onthoud: elke interventie is een stap richting verandering, zelfs als de verslaafde niet direct die dag hulp aanvaardt. Samenwerking, geduld en professionele hulp kunnen uiteindelijk het verschil maken.
Comments