Stel je voor: je krijgt een veilige plek om niet alleen te herstellen, maar ook om te groeien naar je volle potentieel. In onze nieuwste aflevering van de Interventie Podcast deelt Natascha Jurgens, oprichter van Stichting FR&D (For Recovery and Dialogue), hoe zij jongeren helpt om hun leven opnieuw vorm te geven. En dat gaat verder dan "herstel". Het gaat om échte verbinding, groei en het realiseren van je grootste dromen.
Maar wat maakt FR&D zo anders? En waarom werkt het? Dat ontdek je hier. We nemen je mee in het verhaal van Natascha over het vinden van een gebalanceerd leven in de periode van actief herstel met de hoop dat jij (of iemand die je kent) hier iets aan kan hebben voor je eigen weg naar herstel.
Bekijk of luister jij liever in de Interventie Podcast? Klik dan hier en ga naar de nieuwste inspirerende aflevering.
Wat is FR&D precies?
Laten we bij het begin beginnen. FR&D is een plek waar jonge mannen van 18 tot 27 jaar terechtkunnen om een nieuwe start te maken. Veel van hen hebben geworsteld met verslaving, trauma of simpelweg het leven. Toch is het hen gelukt om uit de actieve middelverslaving te komen, maar wat daarna? Nou, daarna kan je terecht bij FR&D die jou niet alleen een dak boven je hoofd geeft, maar je ook helpt om balans terug te vinden in je leven. Het unieke? FR&D werkt met een holistische aanpak. Dat betekent dat er wordt gekeken naar je hele leven: van je emoties tot je (familie)relaties, je voeding en zelfs je dromen.
De Kern: Jongeren een Stem Geven
Volgens Natascha draait alles om één ding: gehoord worden. Met een eigen verleden in verslaving weet Natascha hoe belangrijk het is om niet alles voor je te houden, maar juist de ruimte te nemen en te krijgen om je uit te spreken. "Secrets keep you ill," is wat ze nu altijd zegt en dat ziet ze ook terug bij de jongeren in haar safehouse: "Degene die niet het achterste van hun tong laten zien daarbij weet je, daar zit verslaving." En dat is precies wat zij en haar betrokken collega's bij FR&D doen: jongeren een stem geven, maar ook de ruimte om die te uiten, hen in hun kracht zetten en hen leren zichzelf te zien als waardevol en betekenisvol, ongeacht hun verleden.
De Kracht van Familie en Systeemherstel
Een van de meest interessante dingen bij FR&D is hoe ze familiesystemen aanpakken. Veel problemen komen voort uit oude patronen in gezinnen. Denk aan onuitgesproken frustraties, verwachtingen of pijn die door de generaties heen wordt doorgegeven. Er wordt zelfs gekeken naar hoe je op de wereld bent gekomen. Hoe is de zwangerschap verlopen? Was je moeder verslaafd? Ben je te vroeg geboren en heb je je eerste momenten op deze wereld doorgebracht in een couveuse? Alles wordt behandeld in de familiesystemen.
Hoe werkt dat?
Familiegesprekken: Ouders, broers en zussen worden uitgenodigd om samen in gesprek te gaan.
Oude wonden aanpakken: Wat is er in het verleden gebeurd? Wat wordt daarvan meegenomen in het huidige gedrag? Hoe kunnen we dat herstellen?
Grenzen stellen: Iedereen leert hoe ze hun eigen grenzen beter kunnen bewaken.
Het belang van een goed en gezond familiesysteem is zo groot, het is niet alleen een kernonderdeel van FR&D’s aanpak, maar ze zijn ook bezig met het ontwikkelen van een FR&D Academy voor ouders. Want zoals Natascha aangeeft: "Wanneer een ouder zichzelf heelt, kan ook het kind geheeld worden."
Holistisch Herstel: Aanpak van het Grote Geheel
Net als hoe we bij Intervention Europe te werk gaan, wordt bij FR&D herstel niet alleen gezien als een fysieke of mentale genezing, maar als een holistisch proces. Het gaat over je hele leven verbeteren. Hoe ze dat doen? Door bewustzijn te creëren op verschillende levensaspecten en daarnaast de jongeren veel de tijd te geven om hierin te oefenen. "Oud gedrag kan je niet afleren. Je kan alleen nieuw gedrag aanleren en daar heb je tijd voor nodig."
1. Gezonde gewoontes opbouwen
In herstel blijven betekent ook goed voor jezelf en je lichaam zorgen, een belangrijke vorm van zelfliefde. FR&D gelooft daarom ook in de krachtige waarde van een gezonde leefstijl:
Voeding: Wat je eet, beïnvloedt hoe je je voelt. Daarom krijgen de jongeren gezonde voedingskeuzes. Maar denk ook aan het drinken van voldoende (gefilterd) water.
Beweging: Het is algemeen bekend dat sport en beweging niet alleen je lichaam helpt, maar ook je geest. Daarom staat FR&D ook open voor sportieve activiteiten. Zo laten ze jongens ook bolderen.
Slaap: Wanneer de jongeren onder het dak van FR&D wonen, krijgen ze de tijd om een goed ochtend- en avondritueel op te bouwen. Hoe ziet dit eruit? Om 10 uur begint het avondritueel waarbij wordt gestimuleerd om een beeldscherm in te wisselen voor een boek en wordt er uitgedaagd om te mediteren voor het slapengaan.
Passie: Veel positieve energie wordt gehaald uit het doen van dingen die je leuk vindt. Zo probeert FR&D steeds meer mee te bewegen met de passies van de jongeren die binnenkomen. Zo mocht een jongen die hield van muziek binnenkomen met zijn eigen piano.
2. Energie Opschonen: oude trauma's inzien en loslaten
Veel jongeren lopen met trauma’s rond waar ze zelf niet bewust van zijn. Bij FR&D leren ze die pijn te onderzoeken. Bijvoorbeeld door vragen als:
Wat is jouw rol in je gezin?
Welke overtuigingen heb je over jezelf door je jeugd?
Natascha’s interesse in healing en energie speelt hierin ook een grote rol. Met een afgeronde opleiding in healing, weet ze hoe je oude energieën moet opschonen om zo blokkades los te laten en ruimte te maken voor licht en groei. "Het heeft mijn leven compleet veranderd. Ik ben veel meer bewust geworden van wie ik ben, wat wij hier te doen hebben in de wereld, en wat mijn positie is ten opzichte van anderen."
Door haar kijk op het leven ziet Natascha elke ontmoeting en uitdaging als een kans om te leren en groeien. Deze filosofie brengt ze subtiel over op de jongeren, niet door ze iets op te leggen, maar door hen te laten ontdekken wie ze werkelijk zijn.
Grote Dromen Waarmaken
Een van de meest inspirerende boodschappen uit het gesprek is Natascha’s overtuiging dat dromen essentieel zijn. Veel jongeren durven niet meer te dromen, omdat ze denken dat ze toch zullen falen. “Ga zo groot mogelijk dromen,” moedigt ze haar jongeren aan. Bij FR&D worden jongeren niet alleen geholpen om te herstellen, maar ook om weer te durven dromen over een betere toekomst: een eigen huis, een goede baan, een liefdevol gezin.
"We hadden laatst een jongen aan wie we vroegen wat hij wilde worden die zei: 'Ik wil een goede vader zijn.' Dat is toch fantastisch?"
Conclusie: Jouw Shit Is Jouw Goud
Het verhaal van Natascha Jurgens en FR&D is een krachtige herinnering dat herstel niet alleen gaat over loslaten, maar ook over omarmen: je verleden, je familie, en vooral jezelf. Het is een uitnodiging aan ons allemaal om niet alleen anderen, maar ook onszelf een stem te geven. Zoals Natascha treffend zegt: “Waar je shit ligt, ligt ook je goud.” Oftewel, waar je moeilijkheden liggen, liggen ook je kansen. FR&D helpt jongeren dat goud te vinden, zodat ze weer durven dromen, durven leven, en durven groeien.
Ben je na het lezen van dit verhaal ook geïnteresseerd in het kijken of luisteren van het volledige verhaal van Natascha in de Interventie Podcast? Klik dan hier
Ben jij of ken jij iemand die te kampen heeft met een verslaving? Neem dan gerust contact met ons op om te kijken hoe wij jouw situatie blijvend kunnen veranderen:
Vul het contactformulier in op onze website via de intake-knop: www.peggy-sue.com
Of mail naar: info@peggy-sue.com
Of bel naar onze telefoon: 085 - 1300 700
Of bel/app naar: +31 6 51 61 77 94
Of bel/app naar: +31 6 21 98 74 21
Comments