top of page

Behandelingen voor verslaving | Welke past bij jou?


Heb je ooit nagedacht over hulp zoeken voor verslaving, maar weet je niet waar te beginnen? Misschien vraag je je af welke behandelingen er zijn voor verslaving of welke behandelingsoptie het beste bij jouw situatie past? We begrijpen dat de juiste optie vinden moeilijk kan zijn, daarom willen we je hier helder uitleggen welke behandelingen wij bij Intervention Europe aanbieden, wat je daarbij kan verwachten en hoelang ze duren. Geen gedoe, gewoon duidelijke antwoorden op je vragen.


Behandelopties: Wat is er mogelijk?


Hier bij Intervention Europe bieden we verschillende verslavingsbehandelingen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder zetten we de opties op een rijtje en leggen we kort en bondig uit wat je hierbij kan verwachten.


  1. Bemiddeling bij Verslaving: Hulp op Maat


Loop jij met veel vragen rond over verslaving? Misschien twijfel je of je wel echt verslaafd bent? Of weet je niet goed hoe je hulp moet zoeken voor jezelf of een dierbare? Dan is bemiddeling bij verslaving iets voor jou. Hier krijg je begeleiding bij alle vragen en twijfels die in jouw hoofd omgaan en helpen we je bij het vinden van de juiste behandeling, zonder dat anderen hiervan op de hoogte worden gebracht.


Wat houdt het in?

  • Je krijgt persoonlijke begeleiding en hulp bij het maken van de juiste keuzes, zowel voor jezelf als voor je naasten.

  • Je wordt ondersteund van het begin tot eind, ook na de behandeling, en dat allemaal volledig vertrouwelijk.

  • Het is dus een traject, privaat, met vooraf besproken kosten. Deze zijn niet terug te declareren van de zorgverzekering.

  • In geval je nu een familielid bent, die informatie zoekt over hulp wanneer de persoon in kwestie dit niet wil, raden we een Interventietraject aan.


Hoelang duurt het?

  • Het bemiddelingsproces is flexibel en kan variëren afhankelijk van je situatie en behoeften.

 

Lees hier meer over Bemiddeling bij Verslaving



  1. Detoxificatie: Het begin van herstel


Voordat je kunt beginnen met een behandeling, is het bij verschillende verslavingen nodig om eerst te ontgiften, en om te stabiliseren. Dit proces, ook wel detox genoemd, helpt je lichaam te reinigen van alle schadelijke en psychoactieve stoffen. Dit wordt gedaan bij toegepast bij alcohol-, GHB, heroïne, crack cocaïne, en sommige medicijnen.


Wat houdt het in?

  • Hierbij ontgift je je lichaam onder toezicht van specialisten om ontwenningsverschijnselen op een veilige manier door te komen.

  • Dit kan zowel in Nederland als in sommige gevallen, onze internationale kliniek in Zuid-Afrika gebeuren.


Hoelang duurt het?

  • Een detox duurt gemiddeld 2 weken, afhankelijk van de soort en hoeveelheid middelen die je hebt gebruikt.

 

Lees hier meer over Detoxificatie



  1. Ambulante Behandeling: Hulp in je eigen omgeving


Bij een ambulante behandeling werk je aan je verslaving terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Dit betekent dat je niet opgenomen wordt in een kliniek, maar dat je wekelijks één-op-één gesprekken hebt met een behandelaar en groepsbijeenkomsten bijwoont.


Wat houdt het in?

  • Bij de ambulante behandeling kan je bij ons terecht in Hilversum en/of deels online. Bij dit traject verblijf je en slaap je thuis.

  • Je krijgt een combinatie van individuele zorg en groepssessies, gericht op het begrijpen van de oorzaken van je verslaving, het delen en leren van ervaringen en het ontwikkelen van nieuwe, gezonde gewoontes.

  • Door een holistische aanpak wordt er niet alleen naar je verslaving gekeken, maar ook naar je levensstijl, stressfactoren en andere uitdagingen.


Hoelang duurt het?

  • Meestal duurt een ambulante behandeling 24 weken, met drie contactmomenten per week: één groep sessie en twee individuele gesprekken.

 

Lees hier meer over Ambulante Behandeling



  1. Dagbehandeling: Intensieve hulp zonder opname


Als een ambulante behandeling niet genoeg is, kan een dagbehandeling uitkomst bieden. Dit programma biedt intensievere zorg met meerdere therapiesessies per week zonder klinische opname. Op deze manier kan je je dagelijkse verplichtingen nog vervullen. Het is een stap tussen ambulante zorg en klinische opname.


Wat houdt het in?

  • Een gestructureerd programma met meerdere therapiesessies per week, zoals cognitieve gedragstherapie, leefstijl- en emotie regulatietrainingen.

  • Een combinatie tussen individuele gesprekken en groep sessies, op maat gemaakt.

  • Dagbehandeling komt minder vaak voor bij ons, het is meestal ambulant of klinisch dan ambulant nazorg. 


Hoelang duurt het?

  • De duur van een dagbehandeling kan variëren, maar het programma loopt vaak over enkele maanden, met meerdere dagen per week behandeling.

 

Lees hier meer over Dagbehandelingen



  1. Klinische Behandeling: Volledige focus op herstel in Zuid-Afrika


Soms is een intensieve, klinische behandeling de beste keuze. Hier verblijf je voor enkele weken tot maanden in een veilige en trigger-vrije omgeving waar je volledige focus ligt op herstel, ondersteund door een team van professionals. Onze kliniek in Zuid-Afrika biedt een unieke setting voor herstel, ver weg van de triggers die je thuis ervaart. Omgeven door een volledig andere omgeving dan je gewend bent met de prachtige natuur en sereniteit, help je je brein om nieuwe paden te leggen en nieuwe gewoontes te creëren.


Wat houdt het in?

  • Je verblijft enkele weken tot maanden bij ons in de kliniek in Zuid-Afrika waar je door middel van een holistische benadering met intensieve therapieën, sportactiviteiten en rustgevende natuur je niet alleen gericht op het stoppen met het gebruik, maar ook op het bevorderen van persoonlijke groei en spirituele verbondenheid.

  • Begeleiding door internationale experts die verschillende culturele benaderingen combineren voor een diepgaand herstelproces.

 

Hoelang duurt het?

  • Een klinische behandeling duurt duurt 6 tot maximaal 9 weken. Bij terugkomst in Nederland zal er een aftercare zijn van 24 weken bestaand uit 3 contactmomenten: 1 groep sessie en 2 individuele sessies.

 

Lees hier meer over Klinische Behandeling

Of lees hier meer over Afkicken in Zuid-Afrika.

 

Deze klinische optie voor Zuid-Afrika is ook eventueel met een verzekerde zorg traject in te zetten via onze zusterorganisatie Vida Addictioncare. Hiervoor gelden wel de parameters die zijn gesteld voor verzekerde zorg.



  1. VIP Private Behandeling: Discrete en gepersonaliseerde zorg


Voor wie maximale discretie en maatwerk zoekt, is er de VIP private behandeling. Hier krijg je een volledig op maat gemaakte behandeling, aangepast aan jouw persoonlijke wensen.


Wat houdt het in?

  • Behandeling in een luxe faciliteit in Zuid-Afrika, waar je kunt herstellen in een serene omgeving, met eigen kamer of appartement.

  • Intensieve begeleiding met focus op de onderliggende oorzaken van je verslaving om aan een sterke basis te werken voor blijvend herstel.


Hoelang duurt het?

  • Door minder lange wachttijden kan je sneller van start gaan aan jouw traject.

  • De duur van deze behandeling is afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar kan variëren van enkele weken tot maanden.

  • Het is maatwerk dus samen bepalen we wat er nodig is en voor hoe lang.

  • Dit VIP-traject is niet via zorg verzekering vergoedt te krijgen.

 

Lees hier meer over VIP Private Behandelingen



Veelgestelde Vragen (FAQs)


1. Wat is de beste behandeling voor mijn situatie?

Hopelijk heeft dit artikel je een beter beeld kunnen bieden bij de verschillende behandelingen die we aanbieden. Welke behandeling het beste bij jou past, hangt daarin nog wel af van je persoonlijke situatie, de ernst van je verslaving en ons advies daarin. Een intakegesprek kan helpen om dit helder te krijgen. Hierin kijken we samen wat het beste bij jou past.


2. Wordt mijn behandeling vergoed door de zorgverzekering?

De meeste behandelingen kunnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Houd wel rekening met het eigen risico en eventuele aanvullende kosten, vooral bij buitenlandse klinieken. Om precies te weten wat voor jouw situatie geldt, neem dan contact met ons op voor een intakegesprek. Hierin zullen we kijken welke behandeling het beste bij je past, wat hiervan wordt vergoed door je verzekering en kunnen we eventuele extra kosten voor je in kaart brengen.


3. Hoe weet ik of ik echt verslaafd ben?

Als je merkt dat je steeds vaker denkt aan middelengebruik, moeite hebt om te stoppen of dat het je dagelijks leven beïnvloedt, kan het zinvol zijn om contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Samen kunnen we kijken wat jij nodig hebt.


4. Kan ik mijn werk blijven doen tijdens de behandeling?

Ja, bij een ambulante of dagbehandeling kun je vaak gewoon blijven werken. Bij een intensievere klinische behandelingen is dit niet mogelijk, maar ook daar wordt vaak in overleg naar oplossingen gezocht.


5. Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de behandeling is nazorg essentieel om te helpen nieuwe patronen in het thuisland en thuisomgeving toe te passen. Daarom bieden we aftercare (nazorg) aan in de vorm van wekelijkse gesprekken, groepssessies of andere vormen van ondersteuning. Dit helpt je om je nieuwe, gezonde levensstijl vast te houden en uitdagingen hierin aan te gaan.



Neem nu contact op voor meer informatie


Bij Intervention Europe bieden we verschillende behandelopties die aansluiten bij jouw unieke situatie. Of er een indicatie is voor een ambulante behandeling, bemiddeling of een intensieve klinische opname in Zuid-Afrika, we staan klaar om je te ondersteunen op je weg naar herstel. Wil je meer weten? Neem dan vandaag nog contact met ons op en ontdek welke behandelingsoptie het beste bij jou past. Je herstel begint hier!


Hoe kan je een intakegesprek inplannen?


11 views

Kommentare


bottom of page