Het proces van afkicken en ontwenning van een verslaving is een uitdagende reis. Degene die dit pad bewandelen krijgen te maken met ongemakkelijke en soms gevaarlijke ontwenningsverschijnselen. Het is een pad met veel ups en downs waarin het belangrijk is dat iemand de juiste ondersteuning krijgt. Zowel sociaal als professioneel. Lees in deze blog alles over wat afkicken inhoudt, welke ontwenningsverschijnselen je kan verwachten en hoelang het duurt.
Heb jij hulp nodig voor jezelf of iemand die je kent met een verslaving? Neem dan contact met ons op en laat ons je helpen bij het beginnen van je nieuwe leven.
Druk op de intake-knop op onze website: www.peggy-sue.com
Of mail naar: info@peggy-sue.com
Bel naar onze telefoon: 085 - 1300 700
Of bel/app naar: +31 6 51 61 77 94
Of bel/app naar: +31 6 21 98 74 21
Wat is afkicken?
De term ‘afkicken’ gebruiken we wanneer iemand besluit om zijn of haar huidige situatie (verslaving) te veranderen en hierbij door middel van een detox en een behandeling afkomt van de middelen en gedragingen die bij deze verslaving komen kijken. Dit proces eist op zowel fysiek als mentaal vlak een tol en kan dus een erg zwaar proces zijn. Het lichaam en de geest zijn gewend geraakt aan de stof of gewoonte waardoor er ontwenningsverschijnselen kunnen optreden. Bovendien dempt het middel in veel gevallen een gevoel dat je niet wil ervaren en wat je misschien wel uit de weg gaat. Het middel geeft je in plaats daarvan een dopamine (of andere) prikkel wat je op dat moment weer goed laat voelen en dat valt met afkicken ook weg.
Om het afkickproces te beginnen moet de persoon die probeert te stoppen met zijn of haar verslaving allereerst gemotiveerd zijn om te veranderen. Al is het maar een klein vlammetje. Het afkickproces kent diepe emotionele dalen waardoor de verslaafde persoon in beginsel ook doorzettingsvermogen moet hebben om door die moeilijke periodes heen te komen en vertrouwen te krijgen in het proces.
Daarbij moet de persoon in kwestie goede ondersteuning ontvangen. Enerzijds van een sterk sociaal netwerk, zoals familieleden, vrienden of supportgroepen. En anderzijds van professionele ondersteuning, zoals interventionisten, verslaving-counselors en andere therapeuten en behandelaren. Dit gaat soms ook gepaard met medische ondersteuning, met name voor het veilig ontgiften.
Waarom krijg je ontwenningsverschijnselen als je stopt met gebruiken?
Ontwenningsverschijnselen ontstaan wanneer iemand stopt met een verslavende stof of gewoonte omdat het lichaam en de hersenen hier gewend aan zijn geraakt. Ze hebben zich zo aangepast aan de aanwezigheid van de stof, dat het lichaam gaat protesteren als het niet krijgt waar het naar verlangt.
Verslaving: aanpassing van het lichaam
Wanneer iemand een verslavende stof regelmatig gebruikt, past het lichaam zich aan om de effecten van die stof te compenseren. Denk aan aanpassingen zoals:
1. Tolerantie: Het lichaam wordt minder gevoelig voor de stof, waardoor er steeds grotere hoeveelheden nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken.
2. Fysiologische veranderingen: De stof kan invloed hebben op verschillende lichaamsfuncties, zoals de hartslag, bloeddruk, spijsvertering, en slaap. Het lichaam past zich aan deze veranderingen aan.
Verslaving: aanpassing van de hersenen
De hersenen ondergaan ook drastische veranderingen bij langdurig gebruik van verslavende stoffen:
1. Neurotransmitters: Veel verslavende stoffen beïnvloeden de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen (zoals o.a. dopamine, serotonine, en norepinefrine). Dit zorgt ervoor dat bij regelmatig gebruik het brein het verslavende of verdovende middel nodig heeft om normale levels te behouden.
2. Receptorveranderingen: De receptoren in het brein zijn er om neurotransmitters te ontvangen en zo signalen door te geven naar het lichaam. De hersenen kunnen het aantal en de gevoeligheid van receptoren voor bepaalde neurotransmitters aanpassen. Wat houdt dit dan in? Bij de afname van bijvoorbeeld dopaminereceptoren door stimulerende middelen kan dit leiden tot verminderde beloningsgevoeligheid en motivatie bij de gebruiker.
Ontwenning: het omschakelen van het lichaam en de hersenen
Wanneer iemand abrupt stopt met het gebruik van een verslavende stof, worden de aanpassingen van het lichaam en de hersenen plotseling problematisch. Het lichaam en de hersenen moeten nu opnieuw leren functioneren zonder de stof, wat leidt tot vaak ongemakkelijke en soms gevaarlijke ontwenningsverschijnselen. Dit kan variëren per stof, maar uit zich vaak in fysieke en mentale symptomen.
Wat voel je bij ontwenningsverschijnselen?
De ontwenningsverschijnselen verschillen per 'choice of drug’. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die mensen kunnen ervaren tijdens ontwenningsverschijnselen:
1. Fysieke symptomen:
- Misselijkheid en braken;
- Hoofdpijn;
- Spierpijn en onwillekeurige spierkrampen;
- Verhoogde hartslag en bloeddruk;
- Zweten en rillingen
- Cravings (zucht/trek naar het middel)
2. Psychische en emotionele symptomen:
- Angst en paniekaanvallen;
- Depressie, zoals gevoelens van hopeloosheid, verdriet en verminderde interesse in activiteiten;
- Irritatie en stemmingswisselingen, zoals plotselinge woede-uitbarstingen zijn mogelijk;
- Slaapproblemen, zoals slapeloosheid of juist overmatige slaperigheid;
- Verwardheid of een gevoel van desoriëntatie.
3. Neurologische symptomen:
- Tremoren van de handen of andere delen van het lichaam;
- Duizeligheid en evenwichtsproblemen;
- Concentratieproblemen, zoals moeite om te focussen.
Hoe lang duurt afkicken en ontwenning van een verslaving?
De duur (maar ook de ernst) van deze ontwenningsverschijnselen zijn ook verschillend. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe lang iemand de verslavende middelen gebruikt en hoeveel diegene daarbij inneemt. Daarnaast verschillen personen ook in gevoeligheid, net als de specifieke eigenschappen van de stof zelf. In ernstige gevallen kunnen ontwenningsverschijnselen medische complicaties veroorzaken, daarom wordt geadviseerd om bij het afkicken van middelen altijd professionele begeleiding te zoeken.
Hieronder staat een overzicht van de gemiddelde tijdsduur voor het afkicken van enkele veelvoorkomende verslavingen:
Dit duurt meestal 1 tot 2 weken. De milde symptonen beginnen binnen 6-12 uur na de laatste drink met pieken rond 24-72 uur en nemen af binnen 5-7 dagen. De ernstige symptomen beginnen binnen 48-72 uur en kunnen 1 tot 2 weken aanhoden. Die momenten zijn daarom vaak ook het zwaarst, met symptomen zoals trillingen, zweten, angst, en in ernstige gevallen delirium tremens. Het kan daarbij maanden tot jaren duren voordat de persoon zich volledig hersteld voelt en de psychologische afhankelijkheid verminderd is.
2. Opioïdeverslaving (zoals heroïne en oxycodon):
Dit duurt meestal 1 tot 2 weken, met de piek van de symptomen vaak na 3 tot 5 dagen. De symptomen zoals angst, rusteloosheid, pijn in spieren en botten en slapeloosheid beginnen binnen 6-12 uur na de laatste dosis met pieken binnen 24-28 uur en duren 4-10 dagen. De cravings en mentale symptomen kunnen maanden aanhouden.
3. Stimulantverslaving (zoals cocaïne, XTC/MDMA, speed en methamfetamine):
Dit duurt meestal 1 tot 2 weken. De symptomen zoals vermoeidheid, depressie, slaapproblemen, een verhoogde eetlust en intense cravings beginnen binnen enkele uren tot dagen na de laatste dosis met pieken binnen 2-4 dagen en duren 1-2 weken. Mentale symptomen zoals depressie kunnen hierbij maanden aanhouden.
Dit duurt meestal 1 tot 2 weken. De symptomen zoals prikkelbaarheid, angst, slaapproblemen en een verminderde eetlust beginnen binnen 1-3 dagen na de laatste dosis met pieken binnen 2-6 dagen en duren 1-2 weken. Cravings en mentale symptomen kunnen weken tot maanden aanhouden.
5. Gedragsverslavingen (zoals gokken, gaming, seks/porno of eten):
De duur kan hier sterk variëren. Gedragsverslavingen hebben vaak minder fysieke symptomen, maar de psychologische afhankelijkheid kan zeer hardnekkig zijn en maanden tot jaren duren om hier volledig overheen te komen. De ontwenningsverschijnselen die hierbij kunnen optreden zijn: angst, depressie, rusteloosheid, slapeloosheid en intense cravings.
Binnen het afkickproces is het detox gedeelte een moeilijke periode waar iedereen eerst doorheen moet gaan. Het deel met de behandeling voelt vaak juist als een opluchting en verlichting, met veel mooie “aha” momenten. Hierin komen de gevoelens van hoop en begin je te voelen dat je ertoe doet en dat het leven mooi, zinvol en waardevol kan zijn. Het is hierin belangrijk om te onthouden dat het een geleidelijk proces is. Een professionele behandeling gericht op abstinentie en herstel door middel van de methodiek van de 12-stappen van het Minnesota Model kunnen daarom de kans op een succesvol en blijvend herstel aanzienlijk vergroten.
Hulp bij Afkicken? Hier of in het buitenland, neem contact met ons op!
Zoals we in deze blog hebben besproken, is het afkickproces, het veranderen van een iemand in een actieve verslaving naar iemand in herstel-van-verslaving niet makkelijk, maar wel beter! Het lichaam en het brein moeten opnieuw leren hoe ze zonder het verslavende middel kunnen functioneren, maar dat is pas het begin. Vervolgens is het wat wij te bieden hebben, het weer ‘verliefd worden op het leven’ ook een proces van vertrouwen, verbinding zoeken met fellows, en je verdiepen in een hogere macht.
Hier bij Intervention Europe zijn wij experts op het gebied van verslaving, zowel door persoonlijke ervaringen als geleerde kennis. Wij weten wat iemand met een verslaving doormaakt en hebben onze unieke formule ontwikkeld om diegene te helpen bij het opbouwen van een nieuw en gezonder leven. Dit doen wij ook in onze afkickkliniek in Zuid-Afrika.
Lees daar meer over in onze blog: Afkicken in Zuid-Afrika
Laat ons je helpen!
Je kunt een intake bij ons plannen via de intake-knop op de website: www.peggy-sue.com Dit komt direct binnen bij Peggy-Sue of Benjamin die vervolgens contact met je zullen opnemen om een intakegesprek met je te plannen.
Je kunt ook zelf mailen: info@peggy-sue.com
Of bellen naar onze telefoon: 085 - 1300 700
Of bel/app naar: +31 6 51 61 77 94
Of bel/app naar: +31 6 21 98 74 21
Wil je weten wat het intakeproces inhoudt? Lees er alles over in onze blog: Het pad naar herstel met Peggy-Sue
Het overwinnen van een verslaving vereist overgave en vertrouwen. Vergeet alles wat je denkt te weten over jezelf en het leven. Sta open voor nieuwe inzichten. “Alles” doen wat er voorgesteld wordt, wat anderen vóór jou hebben gedaan om dit pad te bewandelen naar herstel en bevrijding. Het afkickproces is geen eenvoudige weg, maar met de juiste begeleiding kunnen mensen hun leven opnieuw opbouwen en een gezondere toekomst tegemoet gaan. Of het nu gaat om alcohol, opioïden, stimulerende middelen of gedragsverslavingen, elk individu verdient de kans op een nieuw begin. Door te investeren in professionele hulp en het onderhouden van een sterk sociaal netwerk, vergroten we samen de kans op een succesvol en blijvend herstel.
Kommentare